Zikavrije bestemmingen, naar deze landen kan je veilig reizen

Zikavrije bestemmingen, naar deze landen kan je veilig reizen

Zwanger en een reis aan het plannen? De laatste jaren is er veel ophef geweest over het zikavirus, veroorzaakt door de zikamug. Daarom vertellen wij je naar welke zikavrije bestemmingen je zwanger veilig kan reizen.

Het Zika-virus is niet gevaarlijk voor mensen, zelfs niet voor jonge kinderen. Zwangere vrouwen kunnen het virus echter overdragen op hun ongeboren baby. Wil je zwanger worden dan kan je dit beter uitstellen tot na jullie vakantie. Het virus kan wel twee maanden actief blijven in het lichaam van de man. Wil je niet wachten met proberen zwanger te worden of ben je als zwanger kies dan een vakantieland zonder Zika. Ook adviseren we je een bestemming te kiezen zonder malariarisico en met goede gezondheidszorg.

We houden deze informatie zou goed mogelijk up-to-date maar het is altijd verstandig om jezelf goed te laten informeren en eventueel een arts te raadplegen vóór het begin van de reis.

Zikavrije bestemmingen

Europa: West-Europa Canarische eilanden, Italie, maar niet het zuiden van Frankrijk

Komt er in Europa Zika voor? Lange tijd was het antwoord negatief maar eind 2019 raakten verschillende mensen besmet in het zuiden van Frankrijk. Niet doordat ze op reis waren geweest maar doordat ze in Frankrijk gestoken zijn door muggen.

Frankrijk is tot nu toe het enige land in Europa met lokaal opgelopen besmettingen. Je kunt dus gewoon nog veilig naar Italië, Spanje, Griekenland of een andere zonnige bestemmingen. In west-Europa en Scandinavië leeft de mug die Zika overbrengt sowieso niet.

Ibiza met baby

Noord-Amerika: Canada of Amerika, maar niet Mexico

Op vakantie naar Noord-Amerika terwijl je zwanger bent. Canada is een van de veilige Zikavrije bestemmingen die er populair zijn bij zwangere vrouwen. In het zuiden van Amerika met name Californië en Florida zijn er in 2018 een aantal Zika besmettingen geweest. Daarna is het rustig gebleven waardoor je nu ook weer zonder angst voor Zika naar Amerika kunt reizen.

Mexico is een ander verhaal vooral ook omdat de cijfers die Mexico zelf verstrekt in twijfel worden getrokken door artsen. Diverse Amerikanen zijn in eigen land behandeld voor Zika nadat ze dit tijdens een vakantie in Mexico hadden opgelopen. Wil je dus helemaal geen risico lopen dan is het verstandig om als je zwanger bent niet op vakantie te gaan naar Yucutan of de rest van Mexico.

New York vrijheidsbeeld

Nederlandse Antillen: Curaçao en Bonaire zijn weer veilig

Goed nieuws de Nederlandse Antillen zijn weer Zika vrij zijn. Er zijn geen nieuwe infecties gemeld in 2018 en in 2019 op Curaçao. Ook op de eilanden eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustasius zijn weer zika vrij.

Dit geld niet voor een aantal andere eilanden. Zo is Cuba niet Zika vrij en kan dus beter vermijden.

curacao strand

Azië: Taiwan, Sri Lanka of Maleisië, maar niet Thailand

Landen als Cambodja, Thailand, Indonesië, de Filipijnen en Maleisië jaren allemaal meerdere Zika infecties gehad. Dezelfde muggen die ook het Dengue virus dragen zijn verantwoordelijk voor Zika. Ben je zwanger en wil je naar Thailand weet dan dat er een kans is om Zika te krijgen. Die kans is er ook maar minder in Maleisië en op Bali.

Helemaal geen risico lopen doe je op Sri Lanka of kies een noordelijker gelegen Zika vrije bestemming zoals Japan of Taiwan.

Maleisie petronas towers

Afrika: Zuid-Afrika, Egypte of Kaapverdië

Zwanger en naar Afrika. Zuid-Afrika is een goede optie met uitstekende gezondheidszorg. Zuid-Afrika is Zika vrij en je kunt je vakantie hier zo plannen dat je ook malaria gebieden vermijd.

Goed nieuws ook Kaapversie is weer Zika vrij en dus geschikt voor jullie babymoon. Ook landen zoals Egypte en Marokko zijn Zika vrij.

Egypte piramides